Waan je in Lissabon met dit recept voor Pastéis de Belém

Pastéis de Belém, ook wel Pastéis de Nata genoemd, zijn de absolute culinaire trots van Lissabon. Deze zoete roomgebakjes zijn dan ook verkrijgbaar in vele banketbakkerijen en café’s, maar het oorspronkelijke recept is in handen van bakkerij Fábrico dos Pastéis de Belém in Lissabon. De eerste gebakjes werden al aan het begin van de 19e eeuw verkocht in Belém. Dat was toen nog geen wijk, maar meer een dorpje dat een stuk buiten het toenmalige Lissabon lag. Tegenwoordig zijn de roomgebakjes de populairste lekkernij van heel Portugal. De Pastéis zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en nog warm zijn. Ze worden kort gebakken in een heel hete over, waardoor ze aan de bovenkant heel donker worden. Hierdoor hebben ze ook wel iets weg van Crème Brûlée.

Loopt het water je in de mond? Je maakt ze met dit recept heel gemakkelijk zelf. (Al moeten we je het échte, originele recept van Fábrico dos Pastéis de Belém schuldig blijven.)

 

Bron: Rudolph van Veen via 24Kitchen
Recept Afdrukken
Pastéis de Belém
Portugal Lissabon Pastéis de Belém
Maaltijd Gebak
Keuken Portugese
Porties
stuks
Ingrediënten
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 75 gr suiker
  • 1 el bloem
  • 1 pakje roomboterbladerdeeg
  • 1 vanillestokje
  • 2 el poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 metalen muffinvorm voor 12 stuks
Maaltijd Gebak
Keuken Portugese
Porties
stuks
Ingrediënten
  • 250 ml melk
  • 2 eieren
  • 75 gr suiker
  • 1 el bloem
  • 1 pakje roomboterbladerdeeg
  • 1 vanillestokje
  • 2 el poedersuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 metalen muffinvorm voor 12 stuks
Portugal Lissabon Pastéis de Belém
Instructies
  1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  2. Breng voor de vulling de melk met de helft van de suiker, het vanillemerg en het lege stokje aan de kook.
  3. Scheid de eieren en gebruik en gebruik alleen de eidooiers. (Het eiwit heb je niet nodig.)
  4. Klop de eidooiers met de overige suiker op.
  5. Meng de bloem erdoor tot er een gladde massa ontstaat.
  6. Verwijder het vanillestokje.
  7. Giet een beetje kokende melk bij het eimengsel en roer goed door.
  8. Giet dit mengsel terug in de pan bij de overige melk en breng het geheel al roerend tegen de kook aan.
  9. Leg de plakjes bladerdeeg uit en bestrijk met water.
  10. Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op.
  11. Leg de rolletjes een kwartiertje in de koelkast
  12. Verwarm de oven voor op 220 ºC.
  13. Snijd de rolletjes in plakjes van circa 1,5 cm dik.
  14. Leg de plakjes in een (ingevette) vorm en duw het deeg wat omhoog, tot de wanden bedekt zijn.
  15. Giet de crème erin tot aan de rand.
  16. Bak gedurende 20 minuten in de oven tot de bovenkant donkerbruin is.
  17. Los de gebakjes onmiddellijk en laat ze uitwasemen op een rooster.
  18. Meng de poedersuiker met de kaneel en bestrooi de lauwe Pastéis de Belém ermee.
Deel dit Recept
Deel dit bericht!

Tags: , , , ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast GaSamen kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden