Prachtige pleinen in Europa

Waar je ook heen gaat, de meeste steden beschikken over een prachtig plein. Enkele van deze pleinen in Europa hebben wij op een rij gezet.

Grote Markt – Brussel

Volgens velen het mooiste plein van Europa, en zeker dat van Brussel. De Grote Markt van Brussel staat dan ook sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het marktplein wordt omringd door prachtige gebouwen met sierlijke gevels waaronder het indrukwekkende stadhuis, het broodhuis en de barokke gildehuizen. Aan sfeer ontbreekt het hier zeker niet! Rondom de Grote Markt vind je een ruim aanbod aan gezellige bars en restaurants. Tevens worden er diverse evenementen georganiseerd. Zo is er om de 2 jaar het Bloementapijt, bestaande uit meer dan 500.000 begonia’s.

TIP! ’s avonds zijn het plein en de gildehuizen prachtig verlicht.

Rådhuspladsen – Kopenhagen

Rådhuspladsen, Deens voor stadhuisplein is een druk bezochte en populaire plek in de stad. Tevens het grootste en belangrijkste plein van Denemarken. Het plein is geïnspireerd door de vorm van een schelp en grenst aan het indrukwekkende oude stadhuis. Op het Rådhuspladsen worden veel evenementen georganiseerd waaronder oudjaarsavond en de Gay Pride.

Rynek Glowny – Krakau

De Grote Markt van Krakau dateert uit de 13e eeuw en is één van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Alleen de Piazza San Marco in Venetië is groter dan het marktplein van Krakau. Het plein is ontzettend gezellig en op en top Krakau. Omgeven door paleizen, kerken en historische woningen. Ook bevindt zich hier de Lakenhal, hét symbool van de rijke handelstraditie van de stad. Er staan kraampjes waar sieraden van zilver en amber, houtsnijwerk, folkloristische kleding en vele andere souvenirs worden verkocht. Het plein en de Lakenhal zijn symmetrisch, wat erg lastig kan zijn voor de oriëntatie.

Vrijthof – Maastricht

Maastricht is een prachtige stad met veel historische gebouwen en pleinen. Het mooiste plein van de stad is het Vrijthof. Omringd door de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, het Theater aan het Vrijthof, de oude militaire hoofdwacht en het Spaans Gouvernement. De vele cafés en restaurants met terrassen maken het Vrijthof een gezellige plek. Ook worden er jaarlijks diverse evenementen gehouden op het Vrijthof waaronder de 11e van de 11e, het Preuvenemint en de zomerconcerten van Andre Rieu.

Plaza Mayor – Madrid

Eén van de populairste en drukst bezochte pleinen van Madrid. Plaza Mayor is gelegen in het oude centrum en was oorspronkelijk een marktplein. Maar ook werden er vele feesten en stierengevechten gehouden. De balkons van de aangrenzende gebouwen werden dan verhuurd aan de welgestelden. Momenteel is het grote plein vooral een ideale plek om lekker mensen te kijken en tevens een ontmoetingsplek voor veel Madrilenen.

TIP! bezoek de overdekte markt Mercado de San Miguel, deze is tot 00.00u geopend.

Djemaa el Fna – Marrakech

Het centrale plein Djemaa el Fna in het oude stadsdeel de Medina is het kloppende hart van de stad. Dat in 2001 werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verhalenvertellers, tandentrekkers, slangenbezweerders, acrobaten en muzikanten zorgen voor een goed staaltje openlucht vermaak. Werkelijk als je zintuigen zullen hier geprikkeld worden. Zie, hoor, ruik en proef het échte Marrakech. Nuttig een heerlijke Marokkaanse maaltijd bij een van de vele eetstandjes op het plein of zoek een wat rustiger plekje op in een van de vele cafeetjes rondom het plein.

TIP! bezoek het plein een keer in de ochtend als er markt wordt gehouden.

Piazza San Marco – Venetië

Het enige échte plein van Venetië. Natuurlijk zal je veel meer pleintjes tegenkomen als je door de smalle kronkelige straatjes wandelt, maar geen enkel ander plein mag zich ‘piazza’ noemen. De kroon op dit prachtige plein is de gelijknamige basiliek, zowel van binnen als van buiten zeer indrukwekkend. Bezoek je de basiliek van binnen let dan vooral op het prachtige altaarstuk. De Pala d’Oro, versierd met honderden smaragden, saffieren, amethisten en parels.

Rondom het plein liggen tevens veel exclusieve boetiekjes en diverse terrasjes. Houd er rekening mee dat je hier de hoofdprijs betaald voor een hapje of een drankje.


Ken jij nog prachtige pleinen in Europa en mis je deze in ons lijstje? Laat het ons dan weten 🙂

 

Deel dit bericht!

Tags: ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast GaSamen kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden