Plaza Puerta del Sol Madrid

Plaza Puerta del Sol is samen met Plaza Mayor één van de bekendste pleinen van Madrid. Ondanks dat Plaza Mayor maar half zo groot was als Puerta del Sol had het eerder een belangrijke functie voor de stad dan Puerta del Sol.

Het plein heeft in de loop van de jaren toch een belangrijke functie gekregen, de aanzet hier toe was de bouw van een groot postkantoor Casa de Correos in 1766. Hier is tegenwoordig het hoofdbestuur gevestigd van de provincie Madrid.

Puerta del Sol heeft een beruchte geschiedenis met de moord op de eerste minister in 1912 en de uitroeping van de Tweede Spaanse Republiek in 1931. In de loop van de jaren is het plein opnieuw ingericht en voorzien van meer groen en fonteinen voor verkoeling. Sinds 1986 is het plein autovrij en slechts toegankelijk voor bussen en hulpdiensten. Daarmee is het ook aantrekkelijker geworden voor toeristen.

De naam Puerta del Sol

Aan de oostzijde van het plein stond in de Middeleeuwen een poort, op deze poort stond aan de oostkant de zon, daar hier de zon op komt. Daar heeft de plein zijn naam aan te danken.

Oudjaarsavond in Madrid

Evenals op Plaza Mayor, verzamelen op Oudejaarsavond veel Madrilenen op het plein om te wachten op middernacht. Om 12 uur wordt er dan door iedereen 12 druiven gegeten, want dat brengt geluk in het nieuwe jaar. De druiven worden weggespoeld met cava, Spaanse champagne.

Leuk feitje: Op het plein is het nulpunt van Spanje, vanaf hier worden afstanden gemeten voor het wegennet.

Wat is er te doen op Plaza puerta del Sol

Op en rondom het autovrije plein is meer dan genoeg te doen. Zo kun je er heerlijk rondstruinen en de beelden op het plein bekijken. Midden op het plein vind je het bronzen beeld van koning Carlos III, en het 4 metere hoge beeld van de beer met zijn meiboom vrucht. Genaamd: El Oso y El Madroño.

Ten oosten van het plein, vind je het oudste gedeelte van de stad Madrid, ten noorden zijn er veel winkelstraten.

Deel dit bericht!

Tags:


Andere mooie steden ontdekken?

Naast GaSamen kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden