De mooiste bibliotheken

De volgende bibliotheken brengen de boekenworm in iedereen naar boven. Deze bibliotheken zijn zo groot, oud en bijzonder dat je ze echt wil bezoeken tijdens je stedentrip in één van deze steden.

Nationale bibliotheek van Tsjechië
Bibliotheken

De nationale bibliotheek van Tsjechië is gevestigd in het Clementinum, een voormalig jezuïetencollege in Praag. Het werd al in de zeventiende eeuw gebouwd en werd gebruikt als opleidingsinstituut voor jezuïeten. Het Clementinum bestaat uit de astronomische toren, de spiegel kapel en de bibliotheek. De bibliotheek is werkelijk prachtig en wanneer je hier naar binnen gaat heb je het idee dat je door de tijd heb gereisd en in een andere eeuw terecht bent gekomen. De bibliotheek bestaat uit twee verdiepingen en wat meteen opvalt zijn de vele zeer oude wereldbollen. Wanneer je naar boven kijkt zie je dat het plafond prachtig geschilderd is. In de bibliotheek vind je bijna 22.000 boeken waarvan voornamelijk de boeken over wiskunde en natuurkunde erg belangrijk zijn geweest. De bibliotheek kan je alleen onder streng toezicht bezoeken en foto’s maken is verboden.

Křižovnická 190, Praha

Trinty College Old Library
Bibliotheken

Deze 300 jaar oude bibliotheek is één van de mooiste bibliotheken ter wereld, de Old Library van het Trinty College in Dublin. De zaal is 65 meter lang en is daarmee de grootse van Ierland. In deze bibliotheek vind je meer dan 200.000 antieke boeken, met als pronkstuk het beroemde Book of Kells. Dit oude boek werd rond het jaar 800 geschreven door Ierse monniken. Helaas is het ook hier verboden om foto’s te maken.

College Green, Dublin 2, Ierland

Stift Admont

Bibliotheken

Het benedictijnerklooster Admont is op deze plaats al in 1074 gesticht en de bibliotheek is in 1776 ontworpen. Dit is de grootste kloosterbibliotheek ter wereld, de zaal is 70 meter lang, 14 meter breed, 13 meter hoog en daar staan ongeveer 70.000 boeken. De zeven koepels zijn beschilderd met gedetailleerde muur- en plafondschilderingen. De vele ramen, witte muren en gouden versiersels maken het een heel lichte ruimte. Het geheel ziet er sprookjesachtig uit en de zaal is volgens vele de inspiratiebron geweest voor veel Disney prinsessen films.

Admont 1, 8911 Admont, Oostenrijk

 New York public Library
Bibliotheken

Dit is de openbare bibliotheek in New York, die in 1895 is opgericht en 93 verschillende afdelingen heeft, verspreid over Manhattan, the Bronx en Staten Island.. De bekendste is de Main Branch aan Fifth Avenue in Manhattan. Deze bibliotheek is beroemd vanwege de collectie boeken en de karakterschetsen van de pop-coltuur, zoals Breakfast at Tiffany’s, Ghostbusters en een episode van Seinfeld.

Deze bibliotheek is ontworpen door architectenbureau Carrère and Hastings en gebouwd tussen 1897 en 1911. Het pand is nog in authentieke staat, met hoge, versierde plafonds, enorme kroonluchters en grote ramen.

5th Ave at 42nd St, New York, NY 10018

Biblioteca Marciana
Bibliotheken

Deze bibliotheek ligt aan het bekendste plein van Venetië, het Piazza San Marco en is vernoemt naar de heilige Marcus. Het is de oudste bibliotheek in heel Italië en heeft één van de grootste collectie klassieke teksten ter wereld. De Marciana bezit bijvoorbeeld de twee bekendste codices van de Ilias, het Grimani-brevier en beroemde zeekaarten van onder anderen Fra Mauro.

De bibliotheek is meestal alleen toegankelijk voor studenten en wetenschappers, maar via het museo Correr is het mogelijk om een stukje van de bibliotheek te bezoeken. En alleen al de buitenkant van de bibliotheek is een prachtig plaatje.

Piazzetta S. Marco, 7, 30124 Venezia

 Sainte Geneviève
Bibliotheken

De Parijse bibliotheek Sainte Geneviève werdt afgebouwd in 1850, werdt het als één van de beste culturele gebouwen ter wereld beschouwd. Nu lijkt het gebouw niet zo modern meer en de buitenkant van het gebouw doet onder aan wat je van binnen aantreft. De bibliotheek heeft haar klassieke schoonheid behouden met ijzeren pilaren en hoge, grote ramen. Even iets anders om te bezoeken tijdens je stedentrip Parijs.

10 Place du Panthéon, 75005 Paris

Deel dit bericht!

Tags:


Andere mooie steden ontdekken?

Naast GaSamen kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden