5 redenen om bruisend Budapest te bezoeken

Budapest is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een citytrip plant, maar deze Hongaarse stad is zeer zeker de moeite waard. Laat Parijs en Londen dus eens links liggen en wijk uit in oostelijke richting. Dat is weer eens wat anders. Wij geven je 5 goede redenen om een stedentrip naar Budapest te boeken.

Ze hebben er heerlijke patisserie

In Budapest weten ze wel hoe ze de heerlijkste zoete lekkernijen moeten maken. Zo is de Kürtoskalács een echte aanrader. Dit is een holle, cilindervormige koek die gemaakt wordt van zoet gekruid deeg, vaak met kaneel. Ze worden bestrooid met bijvoorbeeld suiker, amandelen of cacao en daarna knapperig gebakken op een stok. Ook de Dobostorte is een klassieker. Deze taart is opgebouwd uit minimaal 5 lagen biscuitdeeg, afgewisseld met laagjes chocoladecrème en afgetopt met karamelglazuur. Koffiehuis Ruszwurm is dé plek als je even van een gebakje wilt genieten.

Hongarije Budapest Kurtoskalacs

Er zijn vele thermale baden om lekker te relaxen

In bijna heel Hongarije komt thermaal water voor en er is dan ook een hoge dichtheid aan thermale baden en badhuizen in Budapest. Er zijn er meer dan 100 in de stad. De meeste baden zijn toegankelijk voor publiek en je mag een bezoekje aan zo’n heerlijke bron eigenlijk echt niet overslaan. Vaak zijn er ook sauna’s en stoomcabines aanwezig en kun je schoonheidsbehandelingen boeken in zo’n kuuroord. De meeste Hongaren gaan na het werk even ontspannen in het warme water, dus ga liever overdag als je van rust houdt. Een aanrader zijn de Széchenyibaden, het grootse medicinale kuuroord van Europa.

Hongarije Budapest Szechenyibad

De prijzen zijn er schappelijk

Laten we eerlijk zijn, een stedentrip valt heel vaak duurder uit dan je had voorzien. Toch liggen de prijzen in Budapest vaak niet zo hoog als in andere Europese steden. Waar je in Venetië of Parijs met een beetje pech € 10,- voor een glas cola betaalt, kun je in Budapest een prima hoofdgerecht bestellen voor dat geld. Dwaal zijstraatjes in voor echte Hongaarse specialiteiten of ga naar de centrale markthallen. Daar koop je een snelle hap voor weinig. Ook het openbaar vervoer is niet schrikbarend duur. Je betaalt ongeveer € 6,- voor een dagkaart en dan kun je onbeperkt reizen.

Hongarije Budapest Centrale Markt

Veel bezienswaardigheden zijn gratis

De stad Budapest bestaat uit 2 delen: Buda en Pest. In Pest ligt het bruisende centrum, in Buda is het wat rustiger. De stad kent een hele rijke geschiedenis en ademt historie met haar indrukwekkende architectuur. Het mooie is dat je de meeste bezienswaardigheden gratis kunt bezichtigen. Zo zijn het Vissersbastion met daarnaast de Matthiaskerk de moeite waard en het alom bekende Parlement is een plaatje, vooral als je het vanaf de andere kant van de rivier bekijkt. Ook in het stadspark Városliget kijk je je ogen uit. Er staan sprookjesachtige gebouwen, er ligt een schaatsbaan en natuurlijk zijn er thermaalbaden. Het meest indrukwekkend in zijn soberheid is het schoenenmonument. Dit is een gedenkteken voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Regent het? Bezoek dan het Hongaars Nationaal Museum, waar je alles leert over de geschiedenis van het land. De toegang is gratis.

Hongarije Budapest Parlement

Er zijn heel vaak festivals

Het meest bekende festival in Budapest is zonder twijfel Sziget, dat ieder jaar in augustus plaatsvindt. Het is één van de grootste multiculturele festivals van Europa en er komen zo’n 500.000 bezoekers op af. Maar Sziget is niet het enige festival, er is het hele jaar door aanbod genoeg. In deze kalender zie je precies wat er allemaal te doen is in Budapest. Van bier-, tot jazz-, tot foodfestivals en nog véél meer. Je combineert je stedentrip dus altijd heel gemakkelijk met een bezoek aan een festival.

Hongarije Budapest Sziget

Wat is jouw beste tip voor een bezoek aan Budapest?

Deel dit bericht!

Tags: , , , ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast GaSamen kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden