5 Bezienswaardigheden in Boedapest

Boedapest is een stad met een rijke geschiedenis en door de jaren heen is de stad beïnvloed door diverse bezettingen. De geschiedenis is niet iets waar de meeste Hongaren echt trots op zijn, maar het heeft de stad wel getekend. En de invloeden van de Turken, het communisme zijn dan ook zichtbaar in de diverse bezienswaardigheden die in de stad te vinden zijn.

Parlementsgebouw in Boedapest

Een gebouw waar je absoluut niet omheen kan is het Parlementsgebouw in Boedapest. Het Parlementsgebouw heeft een lengte van maar liefst 268 meter en een breedte van 118 meter, daarmee is het een opvallend bouwwerk langs de Donau.

De Hongaarse architect Imre Steindl, ontwierp een gebouw wat het paleis van Westminster moest overtreffen qua schoonheid. Er zijn dan ook diverse gelijkenissen tussen de beide gebouwen te vinden. Welke mooier is dat laten wij aan jullie over!

De Centrale Markthal van Boedapest

In Rotterdam is de markthal nog maar net geopend, maar Boedapest kent al een markthal sinds het einde van de 19de eeuw. De Centrale Markthal van Boedapest, beter bekend als Grote Markthal, huisvest zich in een historisch gebouw. Het gebouw alleen al is imposant.

De markthal van Boedapest kent drie verdiepingen, beneden ondergronds vind je een supermarkt, de begane grond is gevuld met kramen met verse etenswaren als groente, fruit, noten en vlees. Op de verdieping er boven vind je een “straat” met allemaal lokale “snelle hap” gerechten en heel veel kraampjes met vele souvenirs.

De markthal is zeker leuk om te bezoeken, super groot is het niet, daardoor is het al snel vrij druk in de markthal.

De Kettingbrug

Eén van de bekendste symbolen van de stad Boedapest is de kettingbrug. De brug verbindt de twee stadsdelen Boeda en Pest met elkaar en overbrugt de rivier de Donau. De brug heeft een lengte van 375 meter en is 16 meter breed.

De kettingbrug was de eerste permanente verbinding tussen de twee stadsdelen, inmiddels kent de stad 9 bruggen over de Donau. Maar de Kettingbrug is veruit de mooiste.

Het Heldenplein

Het Heldenplein is een uitgestrekt plein die een belangrijk deel van de geschiedenis van Boedapest weergeeft. In het midden van het gigantische plein staat het Millenniummonument. Dit monument is gebouwd ter ere van het duizendjarige bestaan van Hongarije. Er is heel veel moeite en tijd in het monument gestoken, zo is er 16 jaar lang aan gewerkt voor het af was. Op het plein is tevens het graf van de onbekende soldaat te vinden.

Het Heldenplein ligt aan het einde van de Andrássy Ut en is de toegangspoort tot het stadspark. Tevens vind je aan het plein de Kunsthal en het Museum voor Schone Kunsten.

Sint-Stefanusbasiliek

De Sint-Stefanusbasiliek is de grootste basiliek in Boedapest en Hongarije. De kerk is gewijd aan de heilige koning Stefanus, de rechterhand wordt als reliek in de basiliek bewaard. Tegen betaling is het mogelijk een licht aan te zetten waardoor de reliek zichtbaar is.

De basiliek is te vinden in Pest aan het Sint-Stefanusplein. Aan de achterzijde van de kerk begint de monumentale Andrássy Ut. De Sint-Stefanusbasiliek is een parel in dit gedeelte van de stad. De basiliek wordt dan ook omringd door communistische blokken gebouwen, dit tekent de geschiedenis van de stad.

FEITJE! De kerk heeft maar liefst 8.000 zitplaatsen en behoort daarmee tot de grootste ter wereld.

Deel dit bericht!

Tags: ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast GaSamen kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden